Konta oszczędnościowe dla niepełnoletnich

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konta oszczędnościowe dla niepełnoletnich

napisał mela551 » 2010-01-14, 21:04

No więc chciałabym zebrać ok.2500 zł na lustrzankę ale wiecie jak to jest, w domu pieniądze mi się nie utrzymują bo co uzbieram jakąś większa sumkę to zaraz sobie nakupuje pełno ciuchów,kosmetyków itp. Więc wpadłam na pomysł aby założyć w banku konto oszczędnościowe żeby wpłacać np. po 100-200 zł co jakiś czas aż w końcu nazbieram a do tego jeszcze parę zł uzyskam. tylko nie mam pojęcia czy coś takiego mogę robić? Czy banki się na to godzą? Dodam że jestem niepełnoletnia.... Czy wiecie może jaka oferta, w jakim banku byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia? Proszę o pomoc! :)
mela551

napisał rodzynek2 » 2010-01-14, 21:43

Konta oszczędnościowe są we wszystkich lub prawie we wszystkich bankach, ale pozostają dwie kwestie:
1. Oprocentowanie rozstrzał 2,75% do ponad 5 %, dawno tego nie sprawdzałem, więc może być mało aktualne.
2. Sporo banków (np. ING i Lukas) oferuje takie konto tylko w powiązaniu ze zwykłym kontem- RORem za który, zazwyczaj, coś tam się płaci, takie banki zwykle mają wyższe oprocentowanie konta. Są też banki, które traktują to konto zwykły, niepowiązany z niczym produkt, po prostu zakładają i tyle (np. Alior- konto będzie bez opłat, jeżeli nie weźmiesz karty bankomatowej do konta, zaznacz to jak najwcześniej), ale Alior ma niskie (2,75%- najniższe jakie spotkałem do tej pory).

I to co najważniejsze będziesz musiała namówić któregoś z rodziców, lub nawet obu, żeby poszli z Tobą do banku i podpisali umowę.
rodzynek2

napisał TBag » 2010-01-15, 14:22

Polbank ma konto mocno oszczedzające na 6,5% i dzienna kapitalizację odsetek. Trzeba tylko założyć do tego konto gotówkowe które jest bezpłatne
TBag

napisał mela551 » 2010-01-16, 22:55

więc co mi w takim razie proponujecie? Jaki bank najlepszy? Słyszałam o jakimś koncie młodzieżowym w mBanku i w Inteligo...
mela551

napisał piotrek » 2010-01-19, 16:22

mBank nie ma oferty kont oszcednosciowych dla nieplenoletnich musisz miec skonczone lat 18.
W przypadku inteligo mozesz sobie w ramach konta mlodziezowego otworzyc rachunek oszcednosciowy, ale oprocentowanie srednie w granicach 4%.

Mela ile masz lat?
Oferta kont oszczędnościowych dla osob niepelnletnich jest bardzo uboga.
piotrek

napisał MoherowyBeret » 2010-02-18, 15:31

na bardzo dobry pomysł wpadłaś z tym kontem oszczędnościowym, bo to prawda, że pieniądze się nie trzymają. U mnie jest podobna sytuacja. Co nazbieram pewną sumkę to zaraz się rozejdą. Jak każdy z nas ma marzenia i niestety nie każdy ma na spełnienie tych marzeń. Wiec trzeba oszczędzać. Ja nie mówie, że to ma być jakaś masakra oszczędnościowa. Nie...wrecz przeciwnie po trochu. Ja mam taką taktykę: Idąc na zakupy w sobote lub w piątek po pracy zawsze to co mi zostanie w portfelu odkładam do "skarbonki". Nie wierzycie jak szybko i bez bólu odmawiania sobie czegoś uzbiera się fajna sumka na marzenia...
MoherowyBeret