Konto bankowe dla 18-latka bez ściem...

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto bankowe dla 18-latka bez ściem...

napisaÅ‚ Sobolator » 2010-12-15, 20:01

Witam,
mam 18 lat i chcialbym zalozyc sobie jakies konto bankowe glownie do korzystania z internetu.
Sprzedaje przedmioty na allegro i interesuja mnie zarowno wplaty jak i przelewy z tego konta.
Zaznaczam ze chce konto bez zadnych ukrytych kosztow typu placenie co miesiac za karte itp,to jak najbardziej nie wchodzi w gre.Mogę jednorazowo wydac pieniadze na karte czy na jakis inny bajer,ale o co miesiecznych kosztach nie ma mowy.Czy istnieje takie konto ? najlepiej zeby za przelewy tez nie bulic niewiadomo ile,a jesli to coś kosztuje to prosiłbym o kosztorys.

ps:prosze bez zadnych sciem,pieknych gadek i innych bzdetow,tylko suche fakty o oplatach
Sobolator

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-12-15, 21:36

Suche fakty o opłatach to możesz sam sobie poszukać w taryfach opłat i prowizji banków, które są na ich stronach internetowych.
1. Opłata za kartę nie jest ukryta, bo jest wypisana w taryfie (nawet jeżeli obok widnieje "0 zł" lub "brak opłat"), jak nie umiesz jej znaleźć, takiej pozycji tzn. daj sobie spokój z takim bankiem.
2. Dla mnie ukrytymi opłatami są:
-Dojazd do placówki banku- paliwo i bilety autobusowe są coraz droższe, a czasami po prostu szkoda czasu.
- Znaczki pocztowe- wbrew pozorom w bankach internetowych nie wszystko da się załatwić przez internet niektóre rzeczy należy wysłać pocztą np. własnoręcznie podpisane oświadczenie, że się jest świadomym ryzyka inwestując w fundusze.
- dojazd do darmowego bankomatu.
-Poszukiwanie i dojazd do wpłatomatu (banki internetowe), a w razie braku takowego opłata na poczcie lub w innym banku za wpłatę pieniędzy na Twoje konto w banku.

Rady na poczÄ…tek:
Po pierwsze i najważniejsze nie ma w pełni darmowych kont. zawsze się jakieś opłaty zdarzają (np. opłata za wyciągnięcie pieniędzy z tzw. obcego bankomatu lub opłaty za kody SMS). Więc należy dokładnie czytać taryfy i regulaminy.
2. Wszystkie (chyba) banki maja konta internetowe lub z dostępem przez internet, więc warto poświęcić popołudnie na rozejrzenie się jakie banki, bankomaty jakich sieci są w Twojej okolicy lub po drodze ze szkoły/ pracy do domu, potem wieczorem wejdź na strony tych banków i porównaj ich oferty.
3. Nie podałeś, czy pracujesz lub czy masz stypendium- banki obniżają opłaty za regularne wpływy.
4. Zastanów się czy w ogóle potrzebujesz kartę do bankomatu. Pieniądze zawsze można wypłacić za darmo w oddziale. Weź też pod uwagę, czy lepiej zapłacić kilka złotych za kartę i mieć wszystkie bankomaty za darmo niż wypłacać z obcych i płacić za każda transakcję
5. Banki pobierają opłaty za karty raz w miesiącu (w niektórych bankach można zwolnic się z opłaty za kartę robiąc nią transakcje na określoną kwotę) lub/ i rocznie oraz przy wznowieniu co dwa, trzy lata- przy tych ostatnich opłatach można się nieźle nadziać.

Niżej przedstawione propozycje, to banki z którymi mam/ miałem okazję współpracować i mam różne doświadczenia, ale generalnie pozytywne. Oferta jest ogólna, a diabeł tkwi w szczegółach (i w ludziach na których trafisz w banku) więc dobrze przeczytaj taryfę i regulaminy przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy z jakimkolwiek bankiem.
-Lukas bank- dogodne godziny otwarcia (również w soboty). w "e-koncie" opłata za token (można się zwolnić po warunkiem co najmniej jednej transakcji w miesiącu), za kartę (można się zwolnić z opłat za transakcje za odpowiednią sumę)- poważny minus pobierają opłatę z wypłatę pieniędzy z konta. Darmowe bankomaty tylko przy placówce. brak opłat za przelewy i prowadzenie konta
-ING konto online- Dobre pod warunkiem, że bankomat i wpłatomat masz blisko, bo opłaty przy okienku są po 9 zł. brak opłat za przelewy i prowadzenie konta
-mBank jest darmowy pod warunkami niewypłacania pieniędzy z obcych bankomatów, działający wpłatomat w pobliżu lub brak konieczności wpłat gotówkowych. Część korespondencji musi być wysyłana. pocztą (każą coś wydrukować, podpisać i do nich odesłać, nie wszystko załatwia kurier wiem z własnego doświadczenia). brak opłat za przelewy i prowadzenie konta
Alior- jedna jedyna stała opłata 5 lub 9 zł za kartę, ale wszystkie bankomaty za darmo, brak opłat za przelewy i prowadzenie konta.
rodzynek2

napisaÅ‚ piotrek » 2010-12-17, 01:41

mbank - zupelnie darmowe konto w podstawowej wersji bez zadnych haczykow.
piotrek

napisaÅ‚ GeneralFuneral » 2010-12-17, 01:41

Dodatkowo zawsze warto zestawic informacje od banku ( w ktorych brakuje nieraz ukrytych warunkow, kruczkow itp) z obiektywnym zestawieniem albo porownywarka w internecie, poczytac opinie posiadaczy danego konta.
GeneralFuneral

napisaÅ‚ piotrek » 2010-12-17, 01:45

No wlasnie tutaj na forum mozna znalezc wszystko o czym piszesz.
piotrek

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-12-17, 07:18

piotrek napisał(a):mbank - zupelnie darmowe konto w podstawowej wersji bez zadnych haczykow.

Pod warunkiem, że wpłatomat jest w pobliżu. W innym wypadku darmowe konto w mBanku traci swój sens.
rodzynek2

napisaÅ‚ student87 » 2010-12-17, 22:13

Ano tu jest problem troszkÄ™ z bankomatami.
Niestety żadne konto dla 18-latka nie jest pozbawione wad :P
Każde ma jakiś mały haczyk. Ja się trzymam konta w BZWBK i nie jest mi z tym źle.
student87

napisaÅ‚ piotrek » 2010-12-17, 22:23

rodzynek2 napisał(a):Pod warunkiem, że wpłatomat jest w pobliżu. W innym wypadku darmowe konto w mBanku traci swój sens.

z tego co zrozumialem z pierwszego postu, Sobolator szuka konta glownie do sprzedazy na allegro, tj. do przyjmowania wplat i do wykonywania dalej przelewow badz wyplat - dlatego doradzam mbank. w tej wlasnie konfiguracji mysle ze to konto bedzie sie najlepiej sprawdzac
piotrek

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości