Konto dla 18-latka w PKO

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto dla 18-latka w PKO

napisaÅ‚ Heniu09 » 2010-04-17, 12:53

Witam,

chciałbym poprosić Was o radę jakie konto sobie założyć?
Chodzi mi tutaj konkretnie by mieć dostęp do konta przez internet, przelewy nie muszą być bezpłatne lecz żeby też nie wynosiły po 10 zł za jeden. Karta do bankomatu to już mi jest obojętna ponieważ będę wpłacał i wypłacał duże środki.
I jedno z najważniejszych pytań, np. zakładając konto w banku w jakiś poniedziałek i podpisując wszelkie umowy to po jakim czasie będzie aktywne konto tak bym mógł już dostać przelew i go sobie w okienku wypłacić?
Orientuje się jedynie, że trzeba czekać na karte do bankomatu ok. 2 tyg. Czy również na aktywacje konta itp. też trzeba tyle czekać? Jeżeli tak to czy są inne banki które oferują szybszą aktywacje konta?

Czekam na porady i odpowiedzi z Waszej strony. Pozdrawiam
Heniu09

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-04-17, 16:03

Z Twojego opisu wnioskuje, że bardziej zależy Ci na czasie niż na kosztach. To pierwsza rada- idź założyć konto w oddziale i nie zakładaj konta przez internet. Konto założone w oddziale jest natychmiast, po podpisaniu umowy, aktywne. Co do cen kont. Gdyby podsumować koszty, to we większości banków są zbliżone, a decyzja zależy głównie od tego, do czego konto jest potrzebne i gdzie są darmowe bankomaty i gdzie jest najbliższy oddział (to gdyby były jakieś problemy). Mogę, z doświadczenia polecić, 3 banki.
Lukas- Dogodne godziny otwarcia (nawet w soboty), miła obsługa- jedynie co brakuje to osobisty doradca. Lukas ma sporą ofertę kredytów, pożyczek i kart kredytowych i jednym z kryteriów przyznania takowych jest 6- cio miesięczny staż klienta na koncie z comiesięcznymi wpływami, dla nich jest to cenniejsze niż świstek z zaświadczeniem o zarobkach. Co do kont:
- e konto, prowadzenie i przelewy gratis. Token 2 zł- jedna transakcja przez internet i token jest gratis, karta 3 zł, transakcje bezgotówkowe za co najmniej 300 zł miesięcznie- karta gratis. Darmowe bankomaty tylko te w oddziale + sieć BZ WBK. No i jedna poważna wada 5 zł od każdej wypłaty w "okienku"
- E konto pro prowadzenie 10 zł (6 zł jeżeli wpływy są co najmniej 2000 zł miesięcznie albo co najmniej 10 000 na koncie, a jak masz 10 000 i 2 000 dochodu, to konto jest gratis), przelewy gratis. Token 2 zł- jedna transakcja przez internet i token jest gratis, karta 3 zł, transakcje bezgotówkowe za co najmniej 300 zł miesięcznie- karta gratis. Darmowe bankomaty tylko te w oddziale + sieć BZ WBK + euronet.
mBank, pod warunkiem, że masz blisko mKiosk i jakiś punkt kasowy. mKomto nic nie kosztuje, są przelewy za darmo, karta za darmo i większość bezpłatnych bankomatów. mBank ma dwa minusy. Brak oddziałów (trudno nazwać mKiosk na środku przejścia w galerii handlowej oddziałem) i mało jest wpłatomatów i trudno jest wpłacić gotówkę na konto.
Alior Bank. Wszystko, poza kartą, jest za darmo. Karta kosztuję 9 zł lub 5 zł jeżeli masz 19 lat lub mniej, masz stałe dochody minimum 2000, 1000 dla studentów lub 10 000 na koncie lub lokacie. Za tak sporą cenę masz stałego opiekuna do konta z którym można załatwić wszystko przez telefon, a w oddziale pojawić się tylko po to by podpisać dokumenty. 90% spraw można załatwić przez internet. Jeżeli życzysz sobie standardową kartę możesz ją dostać zaraz po podpisaniu umowy konta.
rodzynek2

napisaÅ‚ Heniu09 » 2010-04-17, 17:20

Mnie to najbardziej zależy na koncie w PKO ponieważ jest to największy bank w Moim mieście, lecz ma wady bo jest zamknięty w soboty również, a nie wiem jak w innych bankach ale w tym w soboty i niedziele nie księguje przelewów.
Co do zakładania konta to nie chodziło mi o zakładanie przez internet. Oczywiście, że w oddziale banku chce założyć ponieważ nie trzeba się bawić w czekanie i wysyłanie umów itp. Zależy mi na tym żeby po podpisaniu wszelkich dokumentów rano w poniedziałek, wieczorem mógłbym już zaksięgować sobie na koncie pieniążki lub na drugi dzień. A nie tak, że będę czekał tydzien lub dwa.

Konto jedynie potrzebuje do dostawania przelewów które będę 2-3 razy miesięcznie wypłacał, więc karta do bankomatu mi nie potrzebna bo będę to robił w kasie. Tylko chce by był dostęp do konta przez internet tak bym mógł kontrolować czy w danym dniu dostałem przelew itp.

Czy przy podpisywaniu dokumentów będę musiał wnieść jakieś opłaty? Czy po prostu wszystko na początku jest bezpłatnie i co miesiąc rozliczam się z bankiem za prowadzenie konta itp? Konkretnie chodzi mi o PKO.
Heniu09

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-04-17, 21:16

PKO jest największym bankiem w Polsce i ma oddziały i agencje chyba w każdej mieścinie, ale ma to spore wady. Jest stosunkowo drogi i płaci się tam za niemal wszystko, przy niektórych kontach nawet z własnych bankomatów, przelewy są płatne, prowadzenie też. PKO jest "ociężałe", przelewy z banków obcych nawet księguje dopiero po kilki dniach, gdzie w innych bankach standardem jest drugi dzień roboczy. Bank może i wiarygodny i z tradycjami, ale obsługa, z tego co się słyszy, ogólnie jest do bani.
Co do kart, to w większości banków, a w Aliorze, w Lukasie i w Raiffeisen na pewno, z karty można zrezygnować. Wtedy np. konta w Lukasie i w Aliorze są za darmo.
Nie znam banku, który pobierałby jakiekolwiek opłaty przy otwarciu konta, choć mile widziana jest jakakolwiek wpłata, żeby konto nie było 0 zł. Z tego co wiem to w soboty otwarte są Lukas, Euronet i chyba Polbank i część SKOKów (ostatnio zostałem niemal wyrzucony ze SKOK Kopernik, bo byłem się spytać, dla rodziców, o cennik). Reszta banków pracuje, niestety, od poniedziałku do piątku.
rodzynek2

Wybierz obojętnie jakikolwiek bank, tylko nie PKO B

napisaÅ‚ studentka84 » 2010-04-20, 18:08

To jakie przejścia miałam z tym bankiem i mam ostatnimi czasami to jest coś niesamowitego. Otworzyłam sobie u nich konto studenckie w wieku 20 lat. w zeszłym miesiącu skończyłam 26 lat i ni stąd ni zowąd nie mogłam skorzystać z pieniędzy- ani karta do bankomatu nie działała, ani przelewy internetowe, totalne zero. Co 10-ty dostaję wypłatę więc wiedziałam, ze środki na koncie są. zajęło mi to 4 dni, aby w końcu na infolinii facet poinformował mnie, ze moje konto zostało zablokowane ponieważ konto studenckie jest prowadzone tylko do 26 roku życia. w sumie z umowy, jaką podpisałam kilka lat temu jest ta informacja zawarta, ale uważam, ze ja chyba nie muszę pamiętać co było na umowie, którą podpisywałam 6 LAT WCZEŚNIEJ. Jak przeczytałam na jednym z forum bardzo ładnie przedstawił to mało inteligentny rzecznik PKOBP, ze bank nie ma obowiązku przypominać o tym klientom. I to się ma nazywać dbanie o klienta!!!! Ale to nie koniec tej historii. Na umowie jaką podpisałam z bankiem widnieje data do końca czerwca 2010 roku, byłam z tym u radcy prawnego, który mi powiedział, ze w takim przypadku obie strony obowiązuje zarówno data na koniec czerwca 2010 jak i wiek 26 lat. Bez wątpienia precedens, co więcej jeśli poszłabym z tym do sądu to bez problemu sąd przyznałby mi rację. Poszłam do banku, który zaproponował mi podpisanie nowej umowy, której za cholerę nie chciałam podpisać, ponieważ wiązała się ona z wyższymi kosztami. Pani w banku powiedziała, ze w takim razie ona nie może mi odblokować MOICH PIENIĘDZY!!! Ponieważ mam dużo płatności to podpisałam nową umowę, stwierdziłam, że te 3 miesiące już mnie nie zbawią i miało być okej. Przedwczoraj Pani z banku mi mówi, że musze przyjśc jeszcze raz, bo wystawili mi złe dane internetowe ( w momencie kiedy zmieniasz rachunek zmienia sie także hasło pierwszgo logowania do internetu). już totalnie zmęczona tym bankiem pojechałam tam dzisiaj, Pani wydała mi nowe hasło, wróciłam do domu, zrobiłam przelew przy czym na starej karcie miałam jeszcze dwa kody, więc wyczerpałam przedostatni a ostatnim chciałam aktywować nową kartę. Co się okazałodostałam kartę kodów jednorazowych, która NIE JEST PRZYPISANA DO MOJEGO NAZWISKA. Bezczelny typ przez telefon poinformował mnie, że ta karta nie należy do mnie. UWIERZYCIE???? Ja myślałam, ze mnie krew zaleje, ajk to była świerzo otwarta koperta. Nie mając prawidłowej karty kodów jednorazowych znowu musze iść do tego pojebanego banku, już po raz 3 w ciągu tygodnia. Co najgorsze przelew, który zrobiłam jest źle pójdzie i jedyne aby go anulować to znowu potrzebny jest kod z tej JEBANEJ KARTY KODÓW JEDNORAZOWYCH. Przez telefon nie da się tego anulować a bank jest już dziś nie czynny, więc jutro skoro świt ZNOWU MUSZĘ ZAPIERDALAĆ DO TEGO JEBANEGO BANKU.

POLECAM ING BANK ŚLĄSKI, tylko spłace kredyt odnawialny i też się tam przerzucę..
studentka84

napisaÅ‚ rodzynek2 » 2010-04-21, 05:42

Aż trudno uwierzyć w taką historię. PKO jest, delikatniej mówiąc, co raz bardziej zakręcony. W większości banków, jeżeli są konta z limitem wieku, przekształcenie z konta typu student na normalne przebiega z automatu na podstawie umowy lub regulaminu.
Co do ING, dla mnie jest to bank co najmniej kotrowersyjny. Wszystko jest dobrze dopóki nic nie chcesz od nich, potem to tylko problemy, poziom wiedzy merytorycznej pracowników niemal zerowy.
Polecałbym Lukas lub Alior, choć ten ostatni też coś ostatnio się psuje.
rodzynek2

napisaÅ‚ tatalka99 » 2010-04-23, 20:39

Trzeba bylo isc do sadu. ..
tatalka99

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość