Konto dla laika

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto dla laika

napisał kondzio91 » 2010-06-03, 11:28

Witam
Niestety jeśli chodzi o sprawy bankowe to jest kompletnym laikiem a jako że nie mam kogo spytać o radę postanowiłem zawitać na tutejsze forum ;) . Mam kilka pytań odnośnie kont i kart płatniczych . Najpierw moze nakreśle moją sytuację . Mam 18 lat , własnie skończyłem liceum i wybieram się na studia . Konto jest mi potrzebna a)do rektuacji na studia b)do miejsca składowania pieniędzy zarobionych w wakacje (jeśli takowe wogołe będą) . Zatem moje pytanie . Czy posiadanie karty płatniczej jest równoznaczne z posiadaniem konta w banku . Czy posiadająć karte płatniczą musze płacic co miesiąć pieniądze bankowi pieniądze za jej posiadanie ?
Czy przy używaniu karty np na zakupach musze płacić jakąś prowizje ? Ponadto takie pytanie bonus ;) mam w planach kupno karnetu na festival Glastonbury w 2011 roku . Kupno będzie miało miejsce koło listopada . Jak wygląda sprawa kupna takiego biletu (w sensie mam na koncie pieniadze w walucie polskiej a musze kupić bilet za funty )
Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Konrad
kondzio91

napisał rodzynek2 » 2010-06-03, 13:43

To Może od początku. Każda karta kredytowa, debetowa, płatnicza, czy bankomatowa musi być powiązana z jakimś kontem, bo transakcje trzeba gdzieś rozliczać. Generalnie jest tak, żeby mieć kartę najpierw trzeba założyć sobie konto (jest możliwość założenia konta bez karty), a kartę można dostać na miejscu lub czekać około tygodnia jak przyjdzie pocztą. Co do płatności za kartę, to wszystkie banki (wyjątek mBank) pobierają pieniądze za kartę, opłata za kartę może być anulowana w zamian za dokonanie ileś tam płatności kartą w miesiącu. Trzeba tylko uważać na bankomaty z których wypłaca się pieniądze, żeby nie pobrało prowizji. Za zakupy w sklepie nie płaci się dodatkowej prowizji. Prowizję, w takiej sytuacji, płaci sklep. Przelew zagraniczny jest płatny. Cena jest trudna do określenia nawet do 100 zł
rodzynek2

napisał piotrek » 2010-06-04, 10:23

rodzynek2 napisał(a):Co do płatności za kartę, to wszystkie banki (wyjątek mBank) pobierają pieniądze za kartę,

Oprocz ekonta mbanku za karte tez od niedawna nie trzeba nic placic w przypadku e-konta<30 bz wbk - kwietniu mocno obnizyli oplaty. Oba konta maja darmowe4, prowadzenei, karte do konta, przelewy przez internet. mbank to bank internetowy i nie ma placowek, za to feruje wiecej bankomatow z ktorych za darmo mozesz wyplacac pieniadze karta. BZ WBK ma oddzialy, jednak za darmo wyplacisz gotowke tylko z bankomatow wlasnych banku.

Oba te konta sa wg mnie zdecydowanie najtansze dla mlodej osoby , studenta

Takze ja bym na twoim miejscu wybral sobie cos z tej dwojki, ewentualnie pomyslalbym nad zalozeniem konta w banku, ktory ma blisko placowke lub bankomat blisko miejsca gdzie bedziesz mieszkal/studiowal. Wiem z doswiadzcenia ze bardzo przydatne jest posiadanie konta w takim banku "pod reka", nawet jak bedziesz muaial zaplacic te 2-3 zl na miesiac wiecej.

Ogolnie wiekszosc bankow ma specjalne konta dla studentow, gdzie oplaty sa naprawde bardzo niskie.
Polecam przejrzec:
tematy29/
piotrek