Konto młodzieżowe... Jakie?

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto młodzieżowe... Jakie?

napisał tomek250696 » 2010-09-22, 22:57

A więc... Mam 14 lat i chcę założyć konto bankowe.
Moi rodzice mówią, że założą mi konto w PKO (GRAFFITI)
Ja przeczytałem ofertę i nie bardzo mi się ona podoba:
0,5zł za przelewy do innego banku
1,5zł za prowadzenie konta
18zł na kartę na rok...itd
Zaproponowałem o założenie w mBanku (izzyKONTO). Jednak rodzice mówią, że nie mają zaufania do innych banków, niż PKO. Mówią, że jak ten bank zbankrutuje, to pieniędzy nie oddadzą.. ;/
Czy to prawda? Pomóżcie mi znaleźć jakiś powód, aby ich przekonać do izzyKONTA.. No chyba, że Graffiti nie jest takie złe... Proszę o opinie...
tomek250696

napisał brandmind » 2010-09-23, 09:17

Witam, jest to kwestia zaufania lub bardziej może przywiązania. Faktycznie mBank oferuje korzystniejsze warunki prowadzenia rachunku dla Ciebie - czyli dla osób <18 lat. Jedyną cechą przemawiającą na korzyść PKO BP - jest bardzo duża ilość oddziałów - w których można łatwiej coś wyjaśnić niż przez infolinię jak to ma miejsce w typowo internetowym banku jakim jest mBank. Co do zaufania - to wyjaśnij rodzicom, że wszystkie banki a w szczególności te dwa, które porównujesz, są objęte tymi samymi warunkami przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny tj. BFG - gwarantuje wypłatę środków do wysokości 50 000 EUR w 100%, w przypadku ogłoszenia upadłości banku. Problem możesz mieć gdy Twoje oszczędności przekroczą kwotę 197 530 zł - wówczas nie wszystkie Twoje oszczędności odzyskasz.

Pozdrawiam i powodzenia, Bogdan
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind