Konto osobiste - nieletni.

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto osobiste - nieletni.

napisał debian » 2010-12-04, 14:01

Witajcie ! Mam 16 lat, i potrzebuję konta osobistego + karta debetowa. Niestety mam rodziców starej daty i nie chcą mi go założyć (mają różne wymówki - szkoda gadać, sami kasę trzymają w skarpecie). Z uwagi na to, że dobrze znam się na komputerach, wykonuję od czasu do czasu wszelkiego rodzaju usługi, a klienci (internetowi) chcą mi wpłacać pieniądze na rachunek bankowy. Mam "spoko" sąsiada, który by mi je założył, tylko jest jeden mankament, jest jakiś sposób na zabezpieczenie się, żeby sąsiad nie miał możliwości wypłacenia pieniędzy z tego konta. Bo wiadomo, normalnie będzie miał możliwość pójść do banku i opróżnić mi konto, (chociaż dobrze się znamy z sąsiadem, to wiadomo, że muszę być przestrogi). Czy mógłbym zostać np. współposiadaczem (czy coś w tym stylu), żeby nie mógł on ingerować w moje konto ? Bardzo proszę o radę.

PS. Widzę, że admin/moderator przeniósł posta do innego działu. Ale czy to, że jestem nieletni, oznacza, że jestem zainteresowany kontem młodzieżowym ? :D Otóż, NIE :lol:
debian

napisał rodzynek2 » 2010-12-04, 19:09

Nie ma możliwości zabezpieczenia się, przed opróżnieniem konta jeżeli sąsiad będzie właścicielem konta. Wystarczy, że pójdzie do placówki z dowodem osobistym i wypłaci kasę. Nawet jak to będzie konto w banku "czysto" internetowym, to nic nie będzie na przeszkodzie, żeby zablokował kartę, zamówił nową (lub kolejną) i na nią sobie wypłacał. Współposiadanie konta i tak nic nie da . Ciężki orzech do zgryzienia.
rodzynek2

napisał piotrek » 2010-12-05, 14:06

debian takie cos co opisales nie ma szansy by przeszlo.

Ja twierdze ze duzo prostszym rozwiazaniem byloby jednak naklonienie jednego z twoich rodzicow by zgodzil sie na izzykonto w mbanku. Wystarczy podpis na umowei jednego znich i masz konto tylko dla siebie, sam wszystkim zarzadzasz.
Takze sprobuj ich przekonac: mow o tym ile sie da :), powiedz ze chcesz sie uczyc samodzielnosci i oszczedzania, ze wszyscy twoi znajmoi juz dawno maja konto w banku itp. A z do skutku, zobaczysz w koncu ci sie uda ich namowic.
Tym bardziej ze takie konto mlodziezowe w mbanku jest zupelnie darmowe.
piotrek