Konto Student w ING - nieprzestrzeganie Kodeksu Cywilnego

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto Student w ING - nieprzestrzeganie Kodeksu Cywilnego

napisał dude10 » 2009-07-18, 11:27

Witam,
W 2007 założyłem konto studenckie w ING - wtedy za prowadzenie konta było zero zł.
Parę dni temu, opróżniając konto, dowiedziałem się że na koncie mam minus 4 zł. Pracownica poinformowała mnie że w kwietniu zostały zmienione opłaty - obecnie za prowadzenie konta płaci się 2 zł miesięcznie.

Fajnie, tylko dlaczego nie zostałem o tym odpowiednio wcześniej poinformowany?
W Kodeksie Cywilnym wyraźnie jest napisane: "Wzorzec wydany w trakcie trwania stosunku umownego o charakterze ciągłym wiąże druga stronę, jeżeli zostały zachowane wymagania określone w art. 384, a strona nie wypowiedziała umowy w najbliższym terminie wypowiedzenia."

Te wymagania z art 384 KC to przede wszystkim obowiązek DORĘCZENIA WZORCA KONSUMENTOWI - czyli bank zmieniając opłaty za prowadzenie konta zobowiązany jest zawiadomić o takiej zmianie konsumenta.

Czy są tu inni użytkownicy konta Student w ING, którzy nie zostali zawiadomieni o zmianie opłat? Zastanawiam się czy mój przypadek jest wyjątkowy, czy też wszyscy posiadacze konta Student zostali olani przez ING?

Pozdrawiam
dude10

napisał Znafca_Tematu » 2009-07-20, 20:17

To nie jest olewactwo tylko sposób informowania o opłatach. ING stosuje ciekawą praktykę - napiszmy na jakiejś podstronie - może ludzie nie zauważą. W świetle prawa poinformowali ludzi natomiast czy rzeczywiście skutecznie...? Można się kłócić ale - ja jestem użytkownikiem konta w ING i w Citi. ING poinformowało szarą czcionką małym drukiem (oceniam na verdana lub helvetica max 8pkt) w systemie ING Online, gdzieś zmieszane z innymi informacjami. Natomiast Citi wysyła do mnie informację o zmianie listem. Mała rzecz - a cieszy ;)
Jeśli masz dużo zapału to możesz zrobić akcję podobną do "franciszkanów" ale oni zyskali niewiele... Pamiętaj, że konto w banku to nie cyrograf - nie bój się zmiany banku - to tobie ma być dobrze :))
Znafca_Tematu