Konto w banku, czyli zielono mi...

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Konto w banku, czyli zielono mi...

napisał DonCorleone » 2010-01-02, 19:17

Witam wszystkich userów ! :D

"Zdecydowałem się założyć konto w banku wraz z kartą" - bedzie to chyba jedyne stwierdzenie w tej wypowiedzi, reszta to raczej przypuszczenia, ponieważ tematyka bankowości jaki pojęcia z nią związane są mi całkowicie obce. No ale myśle że z Waszą uprzejmą pomocą dam sobie z Tym rade.

Z ogólnych informacji: mam 17 lat i mieszkam w nie małym mieście w którym spotkam wszystkie możliwe placówki banków i bankomatów, tak mi sie wydaje i licze na to że Kraków pod tym wzgledem mnie nie zawiedzie :D .
Jeśli chodzi o rodzaj tego konta... hm... zdefiniuje to opisowo ( :mrgreen: ): coś na zasadzie pre-paid, czyli chce wpłacać fundusze na owe konto, żeby potem móc z nich skorzystać. Ale tylko z wpłaconych funduszy, żebym przypadkiem nie z szedł ponieżej zera, żebym nie miał debetu, kredytu itd. Coś takiego można nazwać kontem debetowym?

Jeśli chodzi o użytkowanie, myślę że można to nazwać standardowym przypadkiem,czyli zakupy przez internet, przelewy, zakupy w sklepach stacjonarnych. Ogólnie na koncie znajdowałoby się max kilka stówek. Zależy mi też na minimalnych kosztach takich operacji i samym utrzymaniu konta.

Pozostał więc wybór banku. No tutaj na prawde nie wiem co napisać :mrgreen: - powoli gubie się w tym. Dużo dobrego słysze o izzykoncie w mbanku, jest to chyba bardzo sprawdzona propozycja? czy mogą z nim konkurować ing, pko czy wbk?
Chciałem Was prosić o ukazanie konkretnych ofert wraz z konkretnymi kartami - visa jakaś tam, mastercard jakiś tam :)

Pozdrawiam
DonCorleone

napisał rodzynek2 » 2010-01-02, 21:25

mBank:
1. Prowadzenie, przelewy i karta (VISA) za darmo.
2. Wypłata z bankomatów EURONET, cash4you i BZ WBK za darmo, reszta 5 zł od wypłaty.
3. Duża możliwość płatności przez internet na zasadach, że kasa niemal natychmiast pojawia się na koncie sklepu internetowego.
4. doładowywanie telefonów przez internet.
5. do wpłacania pieniędzy na konto musisz korzystać z wpłatomatu i pamiętać, że nie wszystkie mKioski przyjmują wpłaty. Można wpłacać też z konta z innego banku.
6. przyzwoity, moim zdaniem, interfejs bankowości internetowej.
7. Komunikacja, głównie prze pocztę i kuriera, co może wydłużać niektóre procedury, bankowe.
8. Biuro maklerskie, fundusze i ubezpieczenia na stronie z kontem

ING
1. Prowadzenie gratis.
2. Przelewy- koszt SMSa do potwierdzenia transakcji wg abonamentu banku. Właśnie to wprowadzają w tym roku.
3. Karta 3 zł - chyba, ze dokonasz transakcji za 100 zł- wtedy gratis.
4. Bankomaty ING i eucash4you gratis reszta 3% min. 5 zł.
5. Włatomat w każdym oddziale
6. Karty VISA i Maestro do wybory
7. Operacje przy "okienku" 9 zł każda.
8. Możliwość doładowania telefonu przez internet
9. Bardzo mała możliwość płatności przez internet na zasadach, że kasa niemal natychmiast pojawia się na koncie sklepu internetowego.
10. Fundusze inwestycyjne

Lukas
1. Prowadzenie 2 złote za token do potwierdzania transakcji przez internet
2. Przelewy gratis
3. Karta- 2 złote, chyba, że transakcje za 300 złotych wtedy gratis.
4. wypłaty z bankomatów- tylko te co są przy Lukas Bank- gratis reszta 3% min. 4 zł.
5. wypłata gotówki z kasy 5 złotych.
6. doładowywanie telefonów przez internet.
7. Duża możliwość płatności przez internet na zasadach, że kasa niemal natychmiast pojawia się na koncie sklepu internetowego, tylko mBank jest lepszy.
8. Placówki bankowe czynna do 19-tej oraz w soboty do 14-tej
9. Fundusze inwestycyjne

Alior, chyba tylko proforma, poza zwykłymi przelewami przez internet nie oferuje narazie żadnych przelewów, które niemal natychmiast ukazują się u kontrahenta i nie oferuje doładowań telefonów przez internet:
1. Prowadzenie, przelewy wszystkie bankomaty w Polsce i na świecie gratis.
2. Karta- 5 złotych przy stałych wpływach, 9 zł przy nie stałych wpływach.
3. Zyskujesz stałego opiekuna, z którym możesz się umówić na dzień i godzinę i załatwić sprawę bez kolejki.
4. Wpłaty i wypłaty w kasie gratis.
5. Biuro maklerskie, fundusze stronie z kontem.

z PKO i BZ WBK nie miałem do czynienia więc się nie wypowiem. Mógbym
rodzynek2

napisał piotrek » 2010-01-07, 15:31

Tylko "rodzynek2" zauważ że don corleone ma 17 lat, czyli jest niepełnoletni, a ty przytoczyłeś oferty kont dla osób pełnoletnich.

Co tematu postu, don corleone, mysle ze najlepszym wyborem dla ciebie bedzie izzykonto mbanku - konto internetowe.

Jesli natomiast szukasz banku z oddzialami to konto < 30 bz wbk lub konto maax w bgz, lub student w ing np. Wszystko zalezy do jakiego banku masz najblizej.

Najtansze na pewno jest izzykonto mbanku.
piotrek

napisał rodzynek2 » 2010-01-07, 19:47

Zależy na jaki bank i do jakiej obsługującej Cię osoby trafisz. Na upartego mBank też może zażądać zgody rodziców na zawarcie umowy. Z praktyki banków wiem, że 16- 17 latkowie nie mają większych problemów z założeniem najtańszych kont w bankach (Chciałbym tu zauważyć, że nawet 13- latki mogą już zarabiać lub dostawać stypendium). DonCorleone zadeklarował się wpłacać fundusze, więc zakładam, że ma jakiś dochód choćby w postaci kieszonkowego.
rodzynek2