przelew w euro na eurokonto akademickie w pko sa

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

przelew w euro na eurokonto akademickie w pko sa

napisał paranoise » 2009-01-20, 11:33

Mam pytanie. Ostatnie półtorej miesiąca spędziłem w holandii podejmując tam pracę. Jestem posiadaczem Eurokonta akademickiego. W tej chwili mój pracodawca holenderski czeka na dane do przelewu. Z tego co słyszałem polskie banki biorą sobie kursy po których przewalutowują z powietrza, przy czym jedne kroją bardziej, drugie mniej. Czy więc warto mi zakładać konto w innym banku tylko po to by wpłynęła na nie dana kwota w euro? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
paranoise

napisał EkspertPekaoSA » 2010-03-04, 13:27

Jeżeli posiadasz eurokonto Akademickie w Pekao (nie PKO) to doradziłbym zamienić je w placówce banku na Eurokonto Intro (nie zajmie to dużo czasu ani formalności).
Przede wszystkim dlatego, że za Eurokonto Intro nie ponosisz opłat, a dodatkowo masz ubezpieczenie za granicą:) Co do przelewu z Holandii - radzę założyć Eurokonto Walutowe - na które pracodawca będzie przelewał Ci wypłatę. Wypłacisz ją wtedy w wybranym bankomacie za granicą, bądź po lepszym kursie w Polsce.

Pozdrawiam,

Ekspert Pekao S.A
EkspertPekaoSA