Student a wpłaty na konto studenckie

Wszystko na temat kont przeznaczonych dla młodzieży oraz kont bankowych dla studentów. Jaki bank ma najkorzystniejszą ofertę dla dla studenta.

Student a wpłaty na konto studenckie

napisał alexy » 2009-06-17, 09:26

Witam.Na wstępie odrazu rozpoczne moje zapytanie, ponieważ kiedyś usłyszałem troche na temat wpłat na własne konto.Jestem uczniem i mam założone konto Studenckie i tu mój problem ponieważ jestem nie pracujący, a dochód w wysokości 200-250 zł tygodniowo dostaje od rodziców jednak potrafie oszczędzać i 150 zł zostaje mi z pieniążków i czy mogę co tydzień wpłacać je sobie na konto jako wpłata własna nie mając dochodów?Czy będe miał problemy z prawem?Do tego na koncie pieniązki oszczędzam nie wypłacam to również ma jakies znaczenie? I zapomniałem od czasu do czasu sprzedam rzecz na allegro do kwoty 200zł również pieniążki wplyną na konto co w takim wypadku mam zrobić? Przepraszam za głupie pytanie, ale nie chciał bym mieć problemów. Najbardziej chodzi mi czy mogę dokonywać własnych wpłat czy musze sie z tego rozliczać, a jak tak to do jakiej maxymalnej kwoty (i ile maxymalnie miesiecznie) czy to ma jakie kolwiek znaczenie.Z góry dziękuje za odpowiedź
POZDRAWIAM
alexy

napisał piotrek » 2009-06-18, 11:22

Z tak małymi kwotami rzedu 200 zł jeśli chodzi o wpłaty na konto nie powinieneś mieć zadnych problemów.

Co innego ze sprzedawaniem rzeczy na allegro. Jesli sprzedajesz jakies rzeczy regularnie powiedzmy np. 2 razy na tydzien to moze to juz podchodzic pod wlasna dzialanosc gospodarcza i Urzad Skarbowy moglby sie przyczepic teoretycznie powinienes zalozyc wtedy wlasna firme. Jesli natomiast sprzedajesz cos raz na jakis czas np. 1 na miesiac to nie ma zadnego problemu.

Ogolnie wg mnie mozesz bez problemu dokonywac wplat rzedu 200 zl na swoje konto, spokojnie do 1000zl nawet jak nigdzie nie pracujesz. Problemy by mogly sie pojawic przy duzo wiekszych kwotach np. rzedu 10 000 zl. Ale i takie kwoty mozna np. podciagnac pod darowizne od najblizszej rodziny jednak wtedy trzeba by bylo to zglosic do US.
piotrek