czy renta rodzinna pomoże w otrzymaniu kredytu?

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

czy renta rodzinna pomoże w otrzymaniu kredytu?

napisał Asix » 2010-11-16, 09:25

Witam,
wraz z moim narzeczonym chcieliśmy kupić mieszkanie. Ja wciąż się uczę i dorabiam na umowę zlecenie więc kredyt wziąłby narzeczony. Trochę jeszcze jesteśmy w tym zagubieni. Chcielibyśmy skorzystać z "rodziny na swoim" i pobrać się, kiedy kredyt będzie realny (mój narzeczony ma nową prace i musi dostać umowę na rok... teraz jest na okresie próbnym).
Wiem, że jeśli się pobierzemy, to nie zarabiając będę "na utrzymaniu męża" więc zaniżę jego zdolność kredytową. Dobrze to rozumiem? Wciąż szukam pracy na 1/2 etatu, ale nie jest to łatwe.

Chciałam się zapytać, czy jeśli otrzymuję rentę rodzinną po ojcu w wysokości 750 zł/miesiąc, to czy w jakikolwiek sposób jest to traktowane jako mój dochód? czy jakoś pomogę przyszłemu mężowi w kredycie, jeśli nie znajdę pracy? Renta rodzinna nie jest stała... przyznają ją do końca 25 roku życia, jeśli się uczę. Ja mam 24 lata i się uczę.

Pozdrawiam
Asix

napisał michal_sz » 2010-11-16, 10:41

Renta, o której wspominasz, nie jest dochodem, który przyjmie bank do liczenia zdolności kredytowej. Większość Twoich w/w obaw potwierdzam.
Wkrótce wejdą zmiany ustawy o RnS. Najprawdopodobniej z programu wypadnie m.in. zakup mieszkania na rynku wtórym.
michal_sz

napisał brandmind » 2010-11-16, 12:02

Witam,
jak w poście wyżej - renta rodzinna nie zostanie uwzględniona. Inną planowaną zmianą w 2011 r. jest RnS dla singli - zakup mieszkania do 50 m2, przy czym dopłata miałaby objąć 30 m. Pozostaje tylko śledzić ewentualne zmiany.

Pozdrawiam:) Joanna
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind