Jak długo muszę pracować, żeby dostać kredyt mieszkaniowy?

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Jak długo muszę pracować, żeby dostać kredyt mieszkaniowy?

napisał KaśkaPe » 2010-05-10, 20:00

Witam.

Jako, że w ogóle nie mam obeznanie w sprawach kredytów itp., bardzo proszę o pomoc.

Obecnie kończę czwarty rok studiów. Tydzień temu podpisałam umowę o pracę na czas nieokreślony. Moje zarobki netto wynoszą około 2500 zł. Chciałabym w końcu kupić własne mieszkanie, gdyż wynajmowanie kompletnie mi się nie opłaca. W związku z tym planuję ubiegać się o kredyt mieszkaniowy hipoteczny (nie mam żadnego wkładu własnego). Jak długi czas od podpisania umowy musi minąć, żeby przyznano mi kredyt? Czy jest możliwość, że jeśli pójdę do banku np. już w czerwcu, to rozważą mój wniosek pozytywnie?

Przy okazji chciałabym się dowiedzieć, czy fakt, iż pobieram kredyt studencki (dopiero od tego roku akademickiego, na 2 lata, jego łączna wartość to ok. 25 tys. zł) będzie mnie bardzo obciążał? Czy będzie to miało duży wpływ na moją zdolność kredytową? Żadnych innych obciążeń - kart kredytowych, pożyczek - nie mam.

I ostatnie pytanie, czy jest jakaś możliwość, aby moi rodzice mogli podłączyć się do kredytu, ale w taki sposób, aby nie brano pod uwagę tylko ich wieku? Nie wiem jak to jasno wyjaśnić, chodzi mi o to, że głównym ograniczeniem we wzięciu kredytu przez moich rodziców, jest ich wiek - tata jest po 50tce, mama dwa lata przed 50tką, w związku z czym, gdybyśmy brali kredyt w trójkę, jako współkredytobiorcy, pod uwagę branoby wiek taty, a co za tym idzie maksymalny okres rozłożenia na raty, wyniósłby sporo mniej, niż gdyby brano pod uwagę mój wiek (23 lata). Czy jest może jakaś forma wzięcia kredytu, w której głównym kredytobiorcą byłabym ja i branoby pod uwagę mój wiek, a rodzice widnieliby w umowie kredytu, tak jakby pomocniczo?

Przepraszam za tak dużo pytań i totalny brak zorientowania w być może oczywistych kwestiach. Jednak bardzo, bardzo proszę o pomoc i ewentualne rady.

Pozdrawiam serdecznie

Kasia
KaśkaPe

napisał michal_sz » 2010-05-10, 22:01

Min. 3 miesiące by w ogóle były szanse.
michal_sz

napisał brandmind » 2010-05-11, 12:07

Witam,
przy umowie na czas nieokreślony staż pracy wymagany do starania o kredyt wynosi przeważnie 6 miesięcy, przy czym średnia dochodu obliczana jest za okres 3 miesięcy. Kredyt studencki będzie obniżał zdolność kredytową. Jednak kryteria jej oceny znacznie różnią się w zależności od banku, warto więc sprawdzić kilka ofert. W razie przystąpienia do kredytu rodziców suma wieku najstarszego kredytobiorcy oraz okresu spłaty nie może przekroczyć 70 - 75 lat, tak więc w Pani przypadku bank zaproponuje okres nie dłuższy niż 20 - 25 lat. Niestety nie istnieje opcja, w której bank uwzględni dochody rodziców a okres spłaty ustali na podstawie Pani wieku. Rodzice występując jako współkredytobiorcy, mogą ale nie muszą zostać współwłaścicielami. Jeśli w przyszłości będzie Pani osiągać dochody umożliwiające samodzielną obsługę zadłużenia, bank powtórnie zbada zdolność kredytową, aneksuje umowę i zwolni rodziców z długu, co poskutkowałoby możliwością wydłużenia okresu spłaty oraz obniżeniem wysokości rat.

Pozdrawiam:) Joanna
Doradca Finansowy Brandmind
brandmind

napisał michal_sz » 2010-05-11, 14:22

Jak wspomniałem wcześniej. Minimum 3 miesiące, a lepiej 6.
W paru bankach możesz wnioskować o kredyt wraz z rodzicami nie skracając okresu kredytowania z powodu wieku rodziców. Ważne też jaki udział w dochodach niezbędnych do zdolności na daną kwotę kredytu mieliby rodzice.
Pozdrawiam
michal_sz