Kredyt hipoteczny, rozwód, problem z podpisem...

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Kredyt hipoteczny, rozwód, problem z podpisem...

napisał mirek1221 » 2010-10-07, 14:07

Wraz z żoną zaciągnęliśmy wspólnie kredyt hipoteczny na budowę domu, do tej pory zostały wypłacone II transze, w chwili obecnej gotów jestem do wypłaty III transzy (wszystko co miało być zrobione za pieniądze z II transzy zostało zrobione) niestety pod wnioskiem o wypłatę III transzy muszą być podpisy moje i żony, z którą obecnie jestem w trakcie rozwodu. Żona oczywiście nic nie chce podpisać. Nadmieniam iż mamy wspólnotę majątkową. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak zachowa się bank poinformowany o takiej sytuacji ? Czy będzie żądał od współkredytobiorcy wywiązania się z zapisów umowy kredytowej (gdzie zobowiązuje się do wypłaty kredytu w III transzach) ? Proszę o pomoc.
mirek1221

złożoność problemu

napisał Mybankiercom » 2010-10-07, 19:30

Witam !
Masz dosyć złożony problem , bo w zasadzie bank nie może nakazać twojej żonie podpisania czegoś czego nie chce , bank może dążyć do nałożenia kar finansowych lub innych wynikających z podpisanej umowy( wypowiedzenie umowy kredytowej z natychmiastową spłatą wypłaconych II transz, lub np. przedstawienie dodatkowego zabezpieczenia lub włączenia innej osoby do kredytu w zamian za żonę), dodatkowo jesteście obydwoje kredytobiorcami więc żona i tak od tego problemy nie ucieknie( zapewne wszystko i tak musi odbyć się notarialnie) a dodatkowo sama sobie możesz zaszkodzić niż robić tobie na złość . Wiem , że to jest na pewno trudne ale musisz z nią porozmawiać i przedstawić powagę sytuacjii realne konsekwencje braku wywiązania się z umowy z bankiem. Zobacz w umowie którą podpisaliście jak bank reaguje na odstąpienia jednego z kredytobiorców od kredytu to może rozjaśni ci możliwości działań banku.

Pozdrawiam Paweł Stopka
Mybankiercom