Kredyt, przewalutowanie z PLN na walute

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Kredyt, przewalutowanie z PLN na walute

napisał WojtekG » 2009-02-18, 12:54

Witam,

Posiadam obecnie kredyt we zl na kwoete 531 000 PLN w Noble Bank.

Ponizej szczegoly kredytu:

Okres spalty 50lat
Oprocentowanie 8% (marza 1,45%, Wibor 6,55%) +1% dodatkowo do momentu wpisania hipoteki
Rata na chwile obecna to okolo 4 100 zl
Oplata za wczesniejsza splate: 0
Oplata za przewalutowanie: 0
Calkowity koszt kredytu po 50 latach 2 421 577,40 PLN ?

Mimo ze mialem podpisana umowe z bankiem na kredyt we frankach w chwili kiedy go bralem franki sie skonczyly i byly niedostepne (listopad 2008), nie pozostalo mi nic innego jak tylko wziac kredyt w zl bo taki byl najbardziej przestepna opcja.

Obecnie zastanawiam sie nad refinansowaniem i przewlutowaniem kredytu na inna walute jak USD, CHF czy Euro.

Moja zdolnosc kredytowa jest stosunkowo wysoka i nie sadze aby jakis bank odmowil mi kredytu. Napomkne jeszcze ze pracuje za granica i najwygodniej byloby dla mnie placic ten kredyt w USD poniewaz w takiej tez walucie zarabiam.

Interesuje mnie kredyt na 30 lat z opcja rat malejacych.
Czy ktos moglby mi prosze doradzic czy w chwili obecnej jest sens przewalutowac kredyt zlotowkowy na inna walute i czy jakis bank zaoferuje mi lepsze warunki niz te przedstawione powyzej?

Dziekuje.
WojtekG

napisał Mon76 » 2009-07-02, 20:47

Warunki, które opisujesz jeżeli masz je zagwarantowane w umowie to na dzień dzisiejszy lepszych nie dostaniesz w żadnym banku. Od czasu "kryzysu" wszystkie banki podwyższyły marże, opłaty. Zastanawia mnie wysokość WIBOR obecnie stawka jest o wiele niższa - niewiele powyżej 4 procent. Z drugiej strony przy kredycie walutowym oprocentowanie nawet przy wyższej marzy miałbyś powyżej 4% /eurlibor 3m+ marża/- kredyt w EURO w Polbanku. Z tego co wiem nie wszystkie banki akceptują dochody z zagranicy. Warto się rozglądnąć. Na pewno odradzam kredyt w walucie w PKO BP - tam marże są kosmiczne :/
Mon76

napisał expert » 2009-07-10, 11:23

Z Polbankiem to daj sobie spokój - jak będą mieć siedzibę na terytorium Polski to może zacznę z nimi współpracować, póki co to nieszczególnie mam możliwość poznać choć podstawy greckiego prawa bankowego... a robią co chcą, bo nie podlegają KNF...
Jak chcesz kredyt w CHF to idź do Nordei, Euro - Deutsche Bank rata malejąca. Warunki może "nieco gorsze" od Polbanku, ale będzie Pan miał spokojną głowę, a nie telefon, że "jest Pan oszustem, który wyłudził kredyt" już po 2 dniach jak nie wpłynie rata... oczywiście miłośników Polbanku to nie przekonuje, ale nie interesuje mnie to - nikogo nie bedę uszczęsliwiał na silę...
Poza tym pracownicy na maxa niekompetentni i nieprofesjonalni (pracownik nawet żuje gumę przy kliencie, na większość pytań nie dostanie Pan odpowiedzi od ręki), a dokumenty giną w tym banku na potęgę... warunki zmieniają jak chcą, a na umowach są nieprawdziwe dane (RRSO, aż żałuję, że nie skserowałem sobie tej umowy... bo miałbym dowód, a tak muszą mi Państwo na słowo wierzyć, że tak było :( ).
expert

napisał joacze » 2010-05-17, 21:20

aktualnie dnb Nord na dzień dzisiejszy marża 0 przez rok później 1,7 kredyt w Euro. To chyba opcja która mogła by się opłacić.
Pozdrawiam
joacze