Kredyty mieszkaniowe i hipoteczne w PKO

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Kredyty mieszkaniowe i hipoteczne w PKO

napisał blokb2 » 2009-10-21, 11:31

Uwaga na nie kompetencje w PKO BP (dotyczy m. Sosnowiec ale podejrzewam że to nie jest wyjątek) - brałem tam kredyt, obsługiwały mnie 2 osoby - niestety mówiły co innego. W końcu stanęło na tym, iż wcześniejsza spłata kredytu (po roku) jest bezpłatna - fikcja - po roku udałem się by spłacić kredyt i co się odwiedziłem: że muszę zapłacić dodatkowo 1,5% - cwaniaczki za nic biorą od ciebie dodatkową kasę.

Może te barany (mówię o rządzie) wzięli by się do roboty i zrobili porządek z bankami tak aby klient nie był robiony w balona - umowy i taryfikatory są celowo tak skonstruowane abyś nic z nich nie odczytał. Dodatkowo umowa nakłada tylko na kredytobiorcę wymogi (nie dotyczy to tylko PKO).

Kiedy kredytobiorca i bank satną się równorzednym partnerem?

Można by powiedzieć że mogłem czytać dokładnie umowę ale problem polega na tym iż pracownicy PKO mieli z tym problem (a oni się tym zajmują) szkoda że tego nie nagrałem.
blokb2

napisał michal_sz » 2009-10-22, 11:53

Widocznie trafiłeś na niezwykle niekompetentnych pracowników. Wcześniejsza spłata/nadpłata wiąże się z prowizją pobieraną przez bank zgodnie z tabelą opłat i prowizji, czyli standardowo. W umowie masz/miałeś napisane, że wszelkie koszty "operacji" na posiadanym kredycie są uwzględnione w aktualnej TOiP - jak w każdym banku(!). Nie rozumiem Twojego zdziwienia.
Akurat rząd nie ma nic do tego (i nie piszę tak, bo darzę ich sympatią :).
Pozdrawiam
michal_sz

napisał kur113 » 2009-12-05, 16:26

Śmieszy mnie nazwa BANK POLSKA KASA OPIEKI S.A.Jestem po rozwodzie-mój b.mąż chce odstąpić od kredytu żebym mogła spłacac go sama i byc jedynym właścicielem mieszkania.Oczywiście muszę Go-męża spłacić.Mam zdolnosć kredytową,nie mam dzieci na utrzymaniu i 11lat stażu w jednym zakładzie pracy.Opiekuńczy bank PKO S.A.jeszcze niedawno nie robił problemu,miałam tylko donieść orzeczenie o rozwodzie i zaświadczenie o zarobkach.Wczoraj usłyszałam,że niestety,ale dla banku jest to zagrożenie jeśli spłaca kredyt tylko jedna osoba i raczej nie wyrażą zgody i najlepiej by było sprzedać mieszkanie.Pan dyrktor łaskawie zapropoował abym złożyła kolejny wniosek,ale i nie robiła sobie nadziei na pozytywną odpowiedż.Na koniec dopowiedział,że oni są po to żeby pomagać klientom nie unieszczęśliwiać.Co wizyta to inna informacja-sprzeczna z poprzednią.Wiele moich znajomych miało przejścia z tym bankiem-kombinatorstwo,niedouczenie i pzedmiotowe traktowanie klienta.
kur113