lukas w biku??

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

lukas w biku??

napisał justyna » 2009-10-30, 17:22

Witam
Czy ktos moze wie czy jak wezme kredyt w lukasie czy pozniej wykryja go w polbanku???
pozdrawiam i prosze o pomoc
justyna

napisał rodzynek2 » 2009-10-30, 20:47

Miałem dwie pożyczki + dwie karty kredytowe w Lukasie i nie były w BIK. Wiem, bo gdy brałem kredyt konsolidacyjny w Aliorze na spłatę tych dwóch pożyczek. Pani w Aliorze nie umiała ich znaleźć w BIKu i paradoksalnie musiałem udowodnić, ze mam pożyczki w innym banku, żeby dostać kredyt.

Za tą odpowiedź rodzynek2 otrzymał podziękowania od:
justyna
rodzynek2

napisał piotrs1978 » 2009-11-01, 14:15

Z tego co wiem nie wszystkie banki udzielają informacji do BIK-u.
piotrs1978

Lukas juz rejestruje kredyty i sprawdza klientów w bik

napisał Creditos » 2010-01-06, 19:57

Do tej pory Lukas był jednym z nielicznych banków, do których idąc nie było widać kredytów zaciągniętych w innych bankach ze względu na fakt nie weryfikowania przez bank rejestru klientów w bazie BIK.

Już jesienią 2009 to się skończyło.

Związane jest to z faktem, iż wielu klientów nadmiernie bierze kredyt za kredytem. Potem mają problemy z ich spłacaniem bo nie starcza na raty i zaciągają nowe - jak się uda, oczywiście.

Tym samym LUKAS zaczął sprawdzać bazę BIK, jak i wpisywać do niej swoich klientów zaciągających kredyty.

SKOKI nie zawsze BIK weryfikują, a przy niższych kwotach kredytu mogą nawet "przymknąć nieco oko" jak historia nie jest taka zła, albo klient ma na piśmie potwierdzenie z banku, w którym posiadał kredyt/pozyczkę że już spłacone są zaległości.
A mimo to dalej wisi w bazie BIK (przez okres 3 do 5 lat po uregulowaniu zobowiązania).

No ale jest dla takich osób wyjście.
Nie trzeba już czekać tych 3-5 lat na wykreślenie automatyczne z bazy BIK - po uregulowaniu i zamknięciu kredytu.

Można to zrobić wcześniej, na piśmie odpowiednio uargumentowując to przepisami prawnymi - każdy z nas (konsumentów) ma prawo walczyć o swoje.
Creditos