ING żeruje na stałych klientach, niestety. Otworzyłem Firmę w 2000 roku i otworzyłem konto, jeszcze wtedy, w Banku Śląskim. Za koto płaciłem nie wiele jak na owe czasy, bo ok 60 zł wraz przelewami, papierowymi, bo o bankowości internetowej jeszcze nikt nie słyszał. Moje problemy zaczęły się w 2003 roku, gdy potrzebowałem kredytu obrotowego. Należało wypełnić tonę papierów, w tym zobowiązanie, że stan magazynowy będzie odpowiadał co najmniej wartości kredytu. Gdy przyszedłem podpisać umowę kredytu nagle okazało się, że moje konto jest nieodpowiednie do wielkości kredytu i muszę podpisać aneks do umowy konta na zmianę na wyższą taryfę . Wielkiego wyboru nie miałem, bo wymagane dla kredytu ubezpieczenie magazynu już zostało opłacone (przed podpisem umowy musiałem donieść dowód opłacenia polisy), wszelkie możliwe prowizje już były mi zabrane z konta. Gdy w 2007 zaciągałem kolejny kredyt inwestycyjny na zakup dwóch maszyn do wypalania blach, to zmusili mnie do przejścia na bankowość korporacyjną (mimo, że prowadzę firmę jako osoba fizyczna i nigdy nie musiałem być na pełnej księgowości). Gdzie za prowadzenie konta brali po 100 złotych miesięcznie. nie mówiąc o całej reszcie. Do rezygnacji z konta w ING przesądziła zmiana taryfy z tego roku. W telegraficznym skrócie:
1. Prowadzenie 70 zł
2. Bankowość przez internet 20 zł. Zgadza się. Kasują za bankowość internetową, za coś co właściwie dziś jest standardem. A do tego sprzętowy token z kartą, dla każdej osoby uprawnionej do przelewów po 110 zł sztuka. Nie pamiętam, czy jednorazowo czy miesięcznie, bo zdążyłem wypowiedzieć umowę nim ich informatyk zdążył to u nas zainstalować. Zadzwonił, żeby się umówić, po 6 miesiącach po podpisaniu papierów o zmianie umowy. zdążyłem zmienić bank, zawiadomić kontrahentów. Kontrahenci mieli czas 2 miesiące na ewentualne pomyłki.
3. przelewy:
-Do banków obcych 2,70 za przelew, przez internet oczywiście.
- I, moim zdaniem najlepsze, przelew na konto w ING BŚ (nawet gdy jest to ten sam odział) 1,25 zł, też przez internet.
Zmieniłem bank i moje bankowe opłaty spadły z ok 200 zł/ miesiąc na ok. 60 za miesiąc.

Nowe tematy