Niemam decyzji o kredyt a wycena mieszkania

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Niemam decyzji o kredyt a wycena mieszkania

napisał kolek144 » 2010-11-03, 18:15

Witam. Mam pytanie. Złożyłem dokumenty o kredyt w ING, dokumenty zaczeli sprawdzać i dostałe tel. że musze zapłacić za wycenę mieszkania rzeczoznawcy 230 zł, czy to oznacza, że kredyt mi przyznają czy jeszcze mogą dostac odmowę.
Pozdrawiam
kolek144

napisał michal_sz » 2010-11-04, 09:25

Opłata za wycenę następuje po wstępnej decyzji pozytywnej - jest to warunek dalszego procesowania wniosku. Jeśli wartość nieruchomości nie wzbudzi zastrzeżeń, to można być dobrej myśli.
michal_sz

napisał brandmind » 2010-11-04, 09:47

Witam!
Banki robią wycenę mieszkania przed podjęciem decyzji kredytowej. Fakt, że otrzymał Pan telefon, że przyjdzie rzeczoznawca i wyceni mieszkanie nie jest jednoznaczny z przyznaniem kredytu, ale po wstępnej analizie zdolności kredytowej bank rozpoczął dalszą procedurę kredytową. Może Pan otrzymać kredyt nie zawsze we wnioskowanej wysokości. Rzeczoznawca oszacowuje wartość mieszkania jego obecny stan techniczny i wartość rynkową. Dlatego taka wycena jest wymagana przez wszystkie banki.

Pozdrawiam, Barbara
Doradztwo Finansowe on-line Brandmind
brandmind