Operat szacunkowy, wycena nieruchomości

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Operat szacunkowy, wycena nieruchomości

napisał spotter » 2009-02-02, 20:08

Mam sytuację dość prostą z mojego punktu widzenia, ale jednak szukam rady i opinii.

Posiadam zdolność kredytową na zakup nieruchomości, chodzi oczywiście o kredyt hipoteczny. Po przeanalizowaniu wszystkich wymaganych papierków i wycenie nieruchomości bank twierdzi, iż nieruchomość jest warta o około 15% mniej.

Nie mam dodatkowych 15%, a kredyt hipoteczny chciałbym na 100% wartości nieruchomości.
Równocześnie sprzedawca nie obniży ceny, gdyż już ją obniżył o 5%.

Bank twierdzi, że nie przyjmie zewnętrznego / "mojego" rzeczoznawcy.

Chodzi o pekao s.a. o ile to pomoże.

Jakieś pomysły jak rozgryźć ten problem?
spotter

napisał michal_sz » 2009-02-02, 22:47

Pekao tak już ma, że nawet jak klient przyniesie własny operat to i tak oni poślą rzeczoznawcę na kontrolę.
Nie wiem czy coś z nimi ugrasz. Może faktycznie nieruchomość nie jest warta tyle, za ile zamierzasz ją kupić... Przemyśl czy warto się upierać na właśnie tę nieruchomość.

Wartości z wycen może być tyle ile jest rzeczoznawców. Kwestia bazy i porównań z rynku nieruchomości wziętych do operatu.

Zawsze możesz skorzystać z innego banku.
michal_sz

napisał ewucha 1 » 2009-04-01, 15:34

czy mozecie podac mi jaki bedzie koszt rzeczoznawcy ktorego poszukam sobie sama-a nie bank.jak oni sie cenia? prosze chociaz o przyblizone koszty.dzieki
ewucha 1

napisał michal_sz » 2009-04-01, 16:24

W Poznaniu wycena mieszkania to koszt 600-800 zł.
Upewnij się jednak czy bank, do którego planujesz złożyć wniosek przyjmie operat danego rzeczoznawcy.
michal_sz