problem z bankiem

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

problem z bankiem

napisał kasiadd0 » 2010-01-07, 12:38

Witam,w 2006r zaciągnęliśmy z mężem kredyt w Santander Consumer Bank na zakup domu,niestety w ubiegłym roku mąż zmarł nagle,a towarzystwo ubezpieczeniowe nie chce wypłacić świadczenia.Do tej pory sprawa była u rzecznika,a ja próbowałam jakoś porozumieć się z bankiem,ponieważ zostałam sama bez pracy i z czwórką dzieci.W końcu bank zgodził się na sprzedaż domu i spłatę kredytu w całości,a równocześnie Rzecznik Ubezpieczonych napisał,że muszę złożyć do banku reklamację,ponieważ to bank jako pierwszy uposażony w polisie męża ,powinien zażądać wypłaty świadczenia tj.spłaty całości zadłużenia.Napisałam więc reklamację ,a po kilku dniach otrzymałam z banku wypowiedzenie umowy kredytu i 30 dni na spłatę.
Czy bank zgadzając się najpierw na sprzedaż domu i spłatę całości kredytu,miał prawo nie czekając nawet dwóch tygodni wypowiedzieć umowę?Wydaje mi się,że jeśli wyraził zgodę to powinien poczekać aż sprzedam nieruchomość i spłacę zadłużenie,a poza tym nie dał mi żadnej odpowiedzi na moją reklamację, w regulaminie jest termin dwóch tygodni,a w tej chwili mija już trzy.

Bardzo proszę o pomoc.
kasiadd0

napisał michal_sz » 2010-01-08, 09:48

Witam,
jest mały problem z Santanderem, bo wycofał się z kredytów hipotecznych więc i obsługa posprzedażowa mogła też się "pogorszyć". Skoro mieliście ubezpieczenie na życie przy kredycie, to dlaczego bank się nie wywiązuje ze zgłoszeniem wypłaty świadczenia do ubezpieczyciela? Coś musi być na rzeczy. Czym to argumentują?
Pozdrawiam
michal_sz

napisał kasiadd0 » 2010-01-10, 16:00

Witam,właśnie złożyłam do santandera 16 grudnia reklamację w sprawie tego świadczenia tzn.żeby bank jako uposażony zażądał od Benefii wypłaty,ale do dnia dzisiejszego nie otrzymałam odpowiedzi na reklamację,tylko to pismo z wypowiedzeniem umowy i boję się że po upływie tych 30 dni naślą na mnie komornika,mimo że wcześniej wyrażili zgodę na sprzedaż domu i spłatę zadłużenia w całości.Dodam jeszcze,że ten ubezpieczyciel tj.Benefia był wybrany przez bank,to był warunek żeby otrzymać kredyt.
Czy powinnam czekać na odpowiedż w sprawie reklamacji czy może zaskarżyć bank,bo skoro się zgodził to nie powinien był wypowiadać umowy,a poza tym miał 14 dni na reklamację.a minęło już 25 i nic.Tylko nie bardzo wiem gdzie mogłabym wnieść skargę i uzyskać pomoc w tej sprawie.
Bardzo proszę o podpowiedż.
kasiadd0

napisał kasiadd0 » 2010-03-09, 21:14

Witam po długiej przerwie,ale dopiero otrzymałam pismo z Benefii o wypłacie świadczenia na rzecz banku.
Jednak teraz bank stwierdził,że powstało nowe zadłużenie i te świadczenie nie pokrywa wszystkiego i że ja muszę dopłacić resztę.No nie wiem czy mają rację,bo to nie z mojej winy powstało,tylko z winy Benefii która nie wypłaciła pieniędzy w terminie.
Proszę o poradę w tej sprawie,czy bank nie powinie zażądać tej dopłaty od Benefii,wkońcu to ich wina no i banku też?
Pozdrawiam
kasiadd0