Spłacić połowę kredytu wcześniej ??? - kryzys ekonomiczny

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

Spłacić połowę kredytu wcześniej ??? - kryzys ekonomiczny

napisał adamo_ » 2008-12-16, 22:07

Witam, mam kredyt 48 000 zł, w PKO BP który spłacam od 2 lat który

Mam oszczędności około 20 tyś i zastanawiam się czy wpłacić. Moja umowa jest dosyć dobra i nie doczytałem się żadnych prowizji od wcześniejszej spłaty, jednak czy nie poczekać jeszcze z ta spłata? może oprocentowanie kredytów spadnie jak się unormuje gospodarka po nowym roku ??

Może mi ktoś doradzić?
adamo_

napisał gimlass » 2008-12-18, 20:06

nawet jesli stopy procentowe zmaleją to nie na tyle zeby to odczuc w portfelu.Rata nie zmniejszy ci się dużo. Jesli masz wolną gotówke to spłac kredytu tyle ile mozesz. Nie wiadomo jaka sytuacja bedzie w przyszłym roku...
gimlass

ja bym nie spłacał

napisał Polecam » 2008-12-19, 19:20

Ja bym nie był taki pewien czy warto spłacać.. Wszystko wskazuje na to że stopy procentowe spadną i tu nie masz racji że nie odczuje obniżki bo jest duża szansa na obniżkę o jakieś 2pp w perspektywie roku(zależy jak głeboki będzie kryzys może nawet więcej) a na lokacie teraz jest najlepszy okres żeby założytć ze stałym oprocentowaniem np. w millennium na 8,5% . Podsumowując (zakładam że kredyt jest w PLN) oprocentowanie tego kredytu to zapewne około 8% . Za roku jest szansa że będzie około 6% a lokata którą dziśzałoży 8,5% przyniesie. (bo jest stałe oprocentowanie) W obliczu kryzysu nie ma możliwości żeby stopy wzrosły więc jeżeli na dziś raty nie sąwielkim balastem to zawsze lepiej nadwyżkę inwestować niż nadpłacać kredyt.
Polecam