szanse na kredyt a zła historia w bik

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

napisał reaktor » 2007-12-26, 14:21

Dużo papierków i załatwiania,do tego potrzeba cierpliwości...ale sie opłaca....
reaktor

GE - liberalny ??

napisał Zielak » 2007-12-29, 15:16

a propos liberalności GE:

moja żona miała zaległość powyżej 180 dni (wpis sprzed 7lat! i brak info o wysyłanych powiadomieniach - PKO_SA - tfu), dług spłaciła niedawno (otrzymaliśmy pisma od PKO_SA, że już nie zalegamy i że jesteśmy si, a samo PKO_SA miało wysłać też takie info do BIK), a kredytu hipotecznego GE teraz nie chce nam skonsolidować!!
Mimo, że BGŻ nam dał kredyt hipoteczny a obecnie jedynie ja utrzymuję rodzinę..

dla mnie brak logiki.. coś jak w programie w radio Z, "Dzwonię do pani/pana", że pani Jadzia się nie zna i rozpatrując wnioski jak widzi wpis z BIK to kaplica..

Ale my dostaliśmy odmowną decyzję podpisaną przez dyrektora oddziału!!

z innych banków (mbank odmówił, i Santander też)

Ale ja się nie poddaję i coś się wymyśli :)))
Załatwiałem temat przez Expandera.
Po nowym roku spróbuję załatwić to osobiście;)

Pozdrawiam

PS.
A jeśli chodzi o BIK to na ich stronie jest info o czasie i możliwościach usuwania informacji o zaległościach. Dział: Biuro Informacji Kredytowej > Poradnik > BIK - pytania i odpowiedzi
Zielak

napisał Zielak » 2007-12-29, 19:01

Swoją drogą, na podstawie tego co można znaleźć na stronie BIK'u:

Kto może usunąć dane z bazy BIK?
Dane ? jeśli w ocenie banku lub SKOK-u zaistnieje do tego podstawa prawna lub faktyczna - mogą być usunięte tylko na pisemny wniosek tego banku lub SKOK-u ? jako dysponenta danych i pierwotnego administratora. Również w przypadku jeśli dane są niepoprawne lub nieaktualne ? na pisemny wniosek banku lub SKOK- u BIK zobowiązany jest do ich poprawienia.

Jak długo przechowywane są informacje w BIK?
Informacje zgromadzone w BIK przechowywane sa przez cały czas trwania umowy z bankiem lub SKOK oraz po wygaśnięciu zobowiązania:

- przez okres wskazany w upoważnieniu udzielonym przez klienta (w przypadku
klientów regularnie wywiązujących się ze swoich zobowiązań wobec banku lub
SKOK),
- przez okres nie dłuższy niż 5 lata bez zgody klienta (w przypadku gdy klient
opóźniał się ponad 60 dni ze spłata zobowiązania wobec banku i upłynęło 30
dni od powiadomienia go przez bank z ostrzeżeniem o zamiarze przetwarzania
danych bez jego zgody). W przypadku zapytań złożonych przez banki i SKOK-i,
przez okres 1-go roku od momentu złożenia zapytania.

Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie:
jeśli banki pytały o nas w BIK w sierpniu 2007 i grudniu 2007, zadłużenie do PKO_SA zostało spłacone oraz umowa wygasła w listopadzie 2007 i w grudniu 2007 poszło zawiadomienie do BIK o spłacie należności i niezalegniu oraz wygaśnięciu umowy
to kiedy tak na prawdę bez żadnych działań w stylu pisma do banku (który jest bardzo niechętny do żadnych pism i wykreśleń!!!) informacja o zaległościach w PKO_SA zniknie z BIK?
Zielak

szanse na kredyt a zła historia w bik

napisał SLAVKAN » 2008-01-01, 18:35

banki co miesiac powinny przesyłac do BIK-u informacje aktualizujące dane swoich klientów ale jak znamy zycie równie to bywa - co do Twojego pytania - dane powinny byc juz aktualne ale bedzie informacja o tym jak spłacałes ten kredyt. Jeśli były opoznienia powyzej 180 dni to pozamiatane na 2 lata- KLIENT NIERZETELNY. Po tym okresie podobno niektóre banki przymykają oko i jest szansa na kredyt ale jest to kredyt z ryzykiem wiec np. Millenium podwyższa % . Zaden bank nie usunie wpisu w BIK tylko zaktualizuje. Mam ten sam problem i walcze od 2 lat. Życze cierpliwosci
SLAVKAN

napisał Aneta.K » 2008-01-05, 16:22

Banki powinny aktualizować ale aktualizują głownie otwarcie długu z zamknięciem jest dużo gorzej. Dane w BIK często są mało aktualne. Co do Banków z lżejszym podejściem do BIK to jest jeszcze Millennium i w sumie to można próbować w większości (DB, PKO BP, Polbank) pod warunkiem, ze sie odpowiednio przedstawi skąd powstało zadłużenie i z czego wynikła zła historia w BIK-u.
Aneta.K

napisał piotrs1978 » 2008-01-05, 22:03

Aneta.K napisał(a):Banki powinny aktualizować ale aktualizują głownie otwarcie długu z zamknięciem jest dużo gorzej. Dane w BIK często są mało aktualne. Co do Banków z lżejszym podejściem do BIK to jest jeszcze Millennium i w sumie to można próbować w większości (DB, PKO BP, Polbank) pod warunkiem, ze sie odpowiednio przedstawi skąd powstało zadłużenie i z czego wynikła zła historia w BIK-u.

Wystarczy przesłać zaświadczenie z BIK, że zadłużenie zostało już w całości splacone. Dobrze jest tez dla Analityka w centrali, który podejmuje decyzję o tym czy przyznać kredyt, aby pisemnie wyjaśnić przyczyny powstałego zadłużenia
piotrs1978

napisał kajtek » 2008-01-06, 18:44

dokladnie wiele takich sytuacji moze powodowac zle wrazenie i zniechecic bank wiec lepeij wyjasniac sytuacje za wczasu...
kajtek

napisał Zielak » 2008-01-15, 20:44

piotrs1978 napisał(a): Wystarczy przesłać zaświadczenie z BIK, że zadłużenie zostało już w całości splacone. Dobrze jest tez dla Analityka w centrali, który podejmuje decyzję o tym czy przyznać kredyt, aby pisemnie wyjaśnić przyczyny powstałego zadłużenia

No to informuję, że spełniłem oba warunki + papier z banku, w którym było zadłużenie a na papierze, że już jesteśmy SI. i..?? i lipa.. zarówno w Santander jak i GE - Gdańsk :D i jeszcze się dowiadywałem ostatnio od kobiety w PKO SA, że te 2 lata to poczekamy i że ona żadnych papierów do BIK nie wysyła o żadne skasowanie :D

Taka rzeczywistość.. może źle trafiam.. albo Analitycy byli niewyspani;) ale z sufitu tego nie wziąłem..
Ale jest jeszcze tyle banków ;) pożyjemy - powalczymy ;)
Zielak

napisał kajtek » 2008-01-16, 21:27

dobre nastawienie to polowa sukcesu wiec napewno dasz rade :)
kajtek

napisał gumik » 2008-02-05, 23:52

A Ci z was którzy mieli ponad 180 dni opóźnienia zarejestrowane w BIK sprawdzali ofertę Noble Bank? Podobno są bardzo elastyczni w tym względzie, oczywiście nie idzie to z tanią ofertą - ale coś za coś.
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona