zła historia BIK a kredyt hipoteczny - pomoc, porady.

Wszystko na temat kredytów mieszkaniowych. Kredyty hipoteczne na zakup, budowę, remont domu lub innej nieruchomości.

zła historia BIK a kredyt hipoteczny - pomoc, porady.

napisał ivancampo » 2010-01-12, 18:59

Wszystko od początku. Dwa lata temu zaciągłem kredyt w wysokości 5 000zł w jednym z amerykańskich banków który ma także swoje punkty w Polsce.
Wstydze sie tego ale cóż, trzeba jakoś to załatwić. Zaciągłem ten kredyt, spłaciłem kilka rat a dalej przestałem, głupota, miałem wtedy niecałe 20lat. Kredyt wraz z odstekami spłacilem kilka miesiecy temu wiec jestem na czysto z tym bankiem - poszedłem do rozmu do głowy, chodz długo tam szedłem
aktualnie pracuje, od kilku miesiecy zarabiam sporo, jesli to ma znaczenie to moge powiedzieć że zarobki oscylują od 4 200 - 5 000zł/mc plus giełda z której potrafie czasem cos wyskorobać.
Teraz mam 22 lata, mało jak na potencjalnego klienta który chciałby wziąć kredyt hipoteczny na dodatek z taka złą historia - możecie mi poradzić co zrobić z tym problemem? Do którego banku moge zgłosić sie i złożyc wniosek z szansą że nie zostanę pożeganany już na starcie?

Pozdrawiam. Piotrek.
ivancampo

napisał ziut19 » 2010-01-27, 13:28

Zbyt indywidualna sprawa, by powiedziec jednoznacznie.
Najlepiej byloby sciagna raport z BIK i zobaczyc co tam jest. Zalezy, ktory to amerykanski bank. Moze akurat ten, ktory do BIK-u nie raportowal:)
ziut19

napisał doradcaa » 2010-02-12, 19:52

Zgadzam się z przedmówcą, może się okazać, że kredyt ten nie został zaraportowany w BIK. Poza tym przy podjęciu decyzji w kredycie hipotecznym na historię bik nie parzy się tak rygorystycznie jak w przypadku kredytów gotowkowych. Głównym powodem takiej polityki jest to, że w momencie kiedy przestaniesz spłacać kredyt bank przejmuje nieruchomość jaka została dana pod zastaw.
doradcaa